Home evenemang Branschträff för industri och teknik – 6 december
Branchträff

Branschträff för industri och teknik – 6 december

Vilka kompetenser kräver omställningen mot en hållbar industri i Gävleborg?

Den 6 december möts vi för en inspirerande dag som riktar strålkastarljuset mot industrins övergång till hållbarhet och de kompetenskrav som detta innebär för företagen. Upptäck de pågående ansträngningarna för att säkerställa att den nya arbetskraften har de nödvändiga färdigheterna genom utveckling av befintliga utbildningar och regional forskning.

Under dagen lyfter vi även utmaningarna kring branschens kompetensförsörjning. Utmaningarna utifrån de demografiska dimensionerna är många, och hur tar vi oss an det , ett sätt är att jobba mer strategiskt med frågan i eget hus. Du kommer att dra nytta av insikterna som delas av våra kollegor på IUC Skåne som har många års erfarenhet inom området.

Som avslutning på dagen får du möjlighet att lyssna på Ulrika Elmersson, VD på Skärteknikcentrum, som kommer att dela sin insikt i Generation Z – deras prioriteringar och hur vi kan attrahera dem till industrin.

Program

Kaffe och smörgås serveras från kl. 9.00

9.30 Välkommen och genomgång av dagen

9.40-10.10 Omställning i praktiken – ett systemperspektiv
Tobias Bunne, VD Företagsutbildarna. Samhället förändras hela tiden, men vad är annorlunda nu – om att hänga med i de stora uppbrottens och möjligheternas tid

10.10-10.40 Gigantiska gröna investeringar i och nära Gävleborg – vad betyder det för oss?
Ingela Bendrot, VD Nya Ostkustbanan. Var kommer investeringarna – och varför? Vad kommer det att betyda för arbetskraftskonkurrensen framöver? Vad betyder snabbare och mer tillförlitliga pendlingsmöjligheter för kompetensförsörjningen

10.45-11.15 Industrins kompetensbehov i siffror.
Jesper Hedin, Expert Kompetensförsörjning, Industriarbetsgivarna. Vilka yrkesroller och kompetenser behövs, och varför är det så svårt att rekrytera? Så säger 2.000 företag själva i Industrirådets nyframtagna Demoskopundersökning.

11.15-12.15 Tillgång, utveckling och efterfrågan av kompetens
Thomas C Lundberg & Carina Otterclou, Strateger, Region Gävleborg. Det kommer att bli brist på folk framöver och vad kan vi göra åt det?

12.15 – 13.00 LUNCH

13.00-13.30 Nya kompetenser för Industriföretagen
Carina Hafren, Utbildningsråd på Skolverket, Anna Näsman, Samverkansansvarig Akademin för teknik & miljö på Högskolan i Gävle,
Hur utvecklas utbildningarna på gymnasial och eftergymnasial nivå för att möta dagens & framtidens krav på omställningsförmåga och hållbarhet?

13.30-14.00 Kan företagen bli bättre beställare av den kompetens de behöver?
Joakim Enquist, VD IUC Syd. Ta del av erfarenheter från Skåne, där över 300 företag fått hjälp att utveckla sin förmåga att arbeta strategiskt med sin kompetensförsörjning.

14.00-14.20 Eftermiddagskaffe

14.20-15.00 Hur kan industrin närma sig Generation Z?
Ulrika Elmersson, VD Skärteknikcentrum Sverige.
När Generation Z listar sina önskemål på en framtida arbetsgivare är det få argument som stämmer in med bilden som målas upp av den svenska industrin. En tydlig utmaning för branschen – går den att hantera?

Anmäl dig till evenemanget här!

 

Praktisk information

CFL, Centrum för flexibelt lärande, Södra järnvägsgatan 7, Söderhamn.
9.30 – 15.00
Eventet är kostnadsfritt
Sista anmälningsdag 1 december

 

För frågor kontakta
[email protected]
[email protected]

 • 00

  dagar

 • 00

  timmar

 • 00

  minuter

 • 00

  sekunder

Datum

dec 06 2023

Tid

09:30 - 15:00

Platser

Söderhamn
Kategori